Logo
Lányoknak
» Az érés jelei lányoknál
» Szexuálhigiénia
» Első menstruáció
» A menstruáció
» Vérzéskimaradás
» Hüvelyi folyásról
» Női nemi szervek
⇒ Fájdalmas menstruáció
⇒ Először a nőgyógyásznál
Fiúknak
» Az érés jelei fiúknál
» Szexuálhigiénia
» Megtegyem? Ne tegyem? Mit tegyek?
» Kapcsolat elkezdése
» Együtt járás
» Ki vagy te?
» A barátnőd
» Fogamzásgátlás
» Mit akarsz te?
» Férfi nemi szervek
» Olvasnivaló
⇒ Változások - Tájékoztató fiúknak
Szeretkezés
» Szexualitás a serdülő-korban
» Petting
» Szexualitás és masszázs
» Gyönyör vagy kín?
Nemi betegségek
» Az orális szex sem biztonságosabb
» Szexuális úton terjedő betegségek
» Sárkány a barlangban
Fogamzásgátlás
» Általános
» Tabletták
» Condom
» Abortusz
» Egyéb módszerek
» Tabletta GYIK
» A magzati élet védelméről szóló törvénycikk
⇒ Hogyan kerülhetem el a korai apaságot?
⇒ A fogamzásgátlás három szabálya
Egyéb
» A tizenévesek gondjai
» A csók
Terhesség
» Tervezett terhesség
» Terhesség létrejötte
» 1. Hónap
» 2. Hónap
» 3. Hónap
» 4. Hónap
» 5. Hónap
» 7. Hónap
» 9. Hónap
» Szülés
Babaápolás

» Babaápolás
» Szoptatás
» Első hetek
» 2-3 Hónapos
» Fél éves
» 1 Éves
» 2-2,5 Éves
» 3 Éves
» 6 Éves
» Életkorok felosztása

A Tested
» Emésztés
» Légzés
» Keringés
» Kiválasztás
» Kültakaró (bőr)
» Csontvázrendszer
» Izomrendszer
» Szaporodás
» Hormonrendszer
» Idegrendszer
» Érzékszervek
» A serdülőkor
 


Az érés jelei lányoknál

Mellek

lányok fiatalokNormális jelenség, hogy az egyik mell előbb kezd nagyobbodni, így a lány egy ideig féloldalasnak érezheti magát. A mellek még teljesen kifejlett állapotukban sem feltétlenül tökéletesen egyformák.

Melltartó

Sportolásnál jól jöhet a melltartó, még akkor is, ha egyébként a serdülő lány nem érzi szükségét, hogy melltartót viseljen. A melltartó kiválasztásához két adatot kell ismerni: a mellkas és a melleinek megfelelő kosár méretét. A mellkas méretét úgy állapíthatjuk meg, hogy közvetlenül a mellünk alatt megmérjük testünk kerületét, majd a kapott értékhez hozzáadunk 12 centimétert. Ezután mérjük meg testünk kerületét ott, ahol mellünk a legteltebb; ha a kapott érték azonos a mellkas méretével, A jelű melltartót vegyünk, ha 2,5 cm-rel több, B jelűt, ha pedig 5 cm-rel több a mellkas méreténél, C jelűt válasszunk.

Orvosi szemmel lányoknak

A női jelleg kialakulása az alapállapot egyenes folytatása, a megfelelő korai androgénhatás hiányában halad erre a nemi fejlődés. A belső és külső nemi szervek gyermekkornak megfelelő fejlettségen túl a pubertáskorig nem történik lényegesebb változás. A pubertás viszonylag hosszú folyamat, mely kezdődhet akár 9 éves kor körül is. Megfigyelték azonban, hogy akinél igen korán történt az első menses megjelenése, azok csontjai hamarabb befejezték a növekedést: alacsonyabbak maradtak. Ilyenkor azonban még csak a belső változások indulnak meg, külső jele ezeknek nincs. A petefészek által termelt női nemi hormonok munkálódásának eredménye, hogy ilyenkor megváltozik a kislány viselkedése.

A serdülőkort két szakaszra szokás osztani. A növekedés és a fejlődés kezdeti szakaszát hívjuk prepubertásnak, s ez az első havi vérzés megjelenésével fejeződik be. A kislány számára ez a szakasz a meglepetések ideje, ugyanis nem ismer magára. Szembeötlő a végtagok hossznövekedése: a lába mindig kilóg a nadrágból. A csontok is vastagodnak, az arc hosszirányban megnyúlik és elveszti gyermeki kerekdedségét. A nemi fejlődés első jele az emlőmirigyek növekedése. A bimbóudvar alatt kis kemény csomó jelenik meg. A növekedés feszítő-fájdalmas érzéssel jár. Ajánlatos estére beborogatni a hirtelen fejlődésbe kerülő mirigyeket. Megindul a külső nemi szervek fejlődési folyamata is. Ennek első jeleként a hüvelyből intenzív fehér váladékozás indul el, mely a nadrágon a középvonalban foltot hagy. Ez a folyás élettani jelenség, a fejlődés egyik szakaszának típusos és törvényszerű velejárója. Amennyiben a váladékozás mellé égő, csípő érzés társul, fel kell keresni a gyermeknőgyógyászatot. A melegvizű strandokon, tengerparti fürdőzőhelyeken szerzett sarjadzó gombás, vagy trichomonas fertőzéseket nem szabad a serdülőkor számlájára írni, feltétlenül gyógyítani kell!
A fejlődés a szeméremszőrzet megjelenésével folytatódik. Szélesedik a medence is, a női alkatra jellemző kerek csípő a típusos hormonális zsírlerakódásra utal. A zsírpárna fogja megszabni nemcsak az emlők, hanem a külső nemi szervek küllemi megjelenését is.

Ha megjelenik a hónaljszőrzet, ez azt jelenti, hogy már csak hozzávetőlegesen 6 hónap választja el a kislányt az első havi vérzéstől.
A fejlődés második szakasza a pubertás, az első menstruációval indul el. A pubertás időszakában a fejlődés minőségi változáson megy keresztül. Nagy ritkaság a fejlődő szervezettől, hogy a havi vérzések kezdettől fogva pontosan, szabályosan 28 naponta jelentkeznek. Bizonyos testsúlyt el kell érnie a lánynak, hogy hormontermelése kielégítő legyen.

Az agyban a megfelelő testi érettség elérésekor (ez kb. 11-13 éves életkorban van jelenleg) egy mirigy váladékot kezd termelni, nem folyamatosan, hanem havonta bizonyos időszakokban többet, máskor kevesebbet. E váladék hatással van a petefészekre, melyek újabb anyagokat, hormonokat kezdenek - ciklusosan kiválasztani a vérbe. A vér eljut mindenhová, és ezeket a nemi hormonokat is eljuttatja a szükséges célszervekhez. Ezekben a szervekben a hatás egymástól teljesen eltérő. A mellekben pl. a mirigyek és zsírszövetek szaporodása indul meg, ami eleinte feszüléssel, érzékenységgel járhat. A méh nyálkahártyája ezen hormonok (ösztrogének) hatására megvastagodik, felkészül az esetleges megtermékenyített petesejt befogadására. A petefészekben mozgolódni kezd egy petesejt, ami az ösztrogének hatására elkezd növekedni, érni. Amikor a legnagyobb a vérben az ösztrogének koncentrációja, kiszabadul a petefészekben megérett petesejt. Rendszerint felváltva a jobb- és baloldali petefészekből indulnak el. Ezt a jelenséget nevezik ovulációnak vagy középidős fájdalomnak (mivel a tankönyvi, szabályos ciklus közepén, a 14. napon van).

A menses előtti és közbeni napokban a hormonális változások miatt a nők egy részének hangulata változó, labilis. Normálisan a mensessel kapcsolatos jelenségek enyhe, többnyire uralható formában zajlanak le. A megoldatlan problémák, családi, munkahelyi konfliktusok rontanak a helyzeten, és fejfájással, heves görcsökkel járó órákat okozhatnak. Megoldására a problémák rendezésén túl borsmenta tea (esetleg kakukkfű, cickafark, kamilla, pásztortáska felhasználásával készített házi keverék) vagy egyéb, gyári készítésű görcsoldó teakeverékek állnak rendelkezésére mindenkinek. Jótékony hatással van a melegvizes tömlő (hőpárna), melyet ágyban fekve, a görcsölő altestre kell helyezni. Ugyanígy hat a meleg fürdő is, amit azonban óvatosan szabad alkalmazni. A rendszeres, tudatos testmozgás, sporttevékenység gyakorlatait kifejezetten erre a célra dolgozták ki. Szükség esetén orvos által javasolt görcsoldó is nagy segítséget nyújt. Amennyiben más eszközzel nem sikerül a görcsöket oldani, csak akkor próbálkozzunk gyógyszerekkel. Kifejezetten a menstruációval kapcsolatos görcsös melléktünetek kezelésére állították össze a rendelvény nélkül is kapható Meristin tabletta hatóanyagait.

Normális serdülőkori fejlődés a lányoknál:

Fokozott növekedés: (10-11 éves korban) Ha már 9 éves kor előtt jelentkezik, vagy 13 éves korig nem indul meg, ajánlatos orvoshoz fordulni.

Fejlődő mellek: (10-11 éves korban) A mellek fejlődésének megindulása rendszerint a pubertás első jele. A mellbimbó udvara megduzzad, maga a bimbó kezd kitüremkedni. Ha a mellek 15 éves korig nem indulnak fejlődésnek, ajánlatos orvoshoz fordulni.

Szeméremszőrzet: (10-11 éves kortól) Hónalj- és testszőrzet (12-13 éves kortól).

Hüvelyi váladékképződés: (folyás)(10-13 éves kortól) A menstruáció kezdetével alábbhagy, de nem szűnik meg teljesen.

Menstruáció: (11-14 éves kortól) Ha a menstruáció tízéves kor előtt jelentkezik vagy 16 éves korig nincs jele, tanácsos orvoshoz fordulni.

Serdülőkor.hu © 2008